Uczniowie klasy II w bieżącym roku szkolnym także wdrażali zasady zdrowego odżywiania. W I półroczu wykonali „piętrowe” kanapki zawierające nie tylko pieczywo i wędlinę, ale sałatę, ogórki, pomidory i rzodkiewkę. Dzieci ograniczyły stosowanie soli i pieprzu, zrezygnowały z przygotowania kanapek ze słodkimi kremami lub tłustymi wędlinami.
W II półroczu drugoklasiści wykonywali sałatki lub surówki warzywne albo owocowe. Uczniowie zadbali o walory smakowe potraw, a także estetyczne. Każde z przygotowanych dań stanowiło „bombę” witaminową.
Zachęcamy do naśladowania takiego sposobu żywienia i ograniczania spożywania produktów słodkich i słonych. Dodatkowym atutem tych prostych stosunkowo dań jest to, że każdy je może zrobić samodzielnie, a niezbędne składniki mogą pochodzić z własnego ogródka lub sadu. Można je także nabyć u zaufanego sprzedawcy na rynku.
Życzymy smacznego!
Teskt i fot. T. Czech