Zdrowa dieta co dzień i od święta

Uczniowie klasy II w bieżącym roku szkolnym także wdrażali zasady zdrowego odżywiania. W I półroczu wykonali „piętrowe” kanapki zawierające nie tylko pieczywo i wędlinę, ale sałatę, ogórki, pomidory i rzodkiewkę. Dzieci ograniczyły stosowanie soli i pieprzu, zrezygnowały z przygotowania kanapek ze słodkimi kremami lub tłustymi wędlinami.

W II półroczu drugoklasiści wykonywali sałatki lub surówki warzywne albo owocowe. Uczniowie zadbali o walory smakowe potraw, a także estetyczne. Każde z przygotowanych dań stanowiło „bombę” witaminową.

Zachęcamy do naśladowania takiego sposobu żywienia i ograniczania spożywania produktów słodkich i słonych. Dodatkowym atutem tych prostych stosunkowo dań jest to,  że każdy je może zrobić samodzielnie, a niezbędne składniki mogą pochodzić z własnego ogródka lub sadu. Można je także nabyć u zaufanego sprzedawcy na rynku.

Życzymy smacznego!

  • 20180919_102211
  • 20180919_102238
  • 20180919_102249
  • 20180919_102302
  • 20180919_102316
  • 20180919_102833
  • 20190320_102253
  • 20190320_102451
  • 20190320_102509
  • 20190320_102526
  • 20190320_102545
  • 20190320_102851
  • 20190320_102936
  • 20190320_103007
  • 20190320_111135

Teskt i fot. T. Czech

Dziennik UONET+

kruszwica

Dodatkowe dni wolne

b/d

 

Drzwi Otwarte

b/d

Realizowane programy

 

kruszwica

kruszwica

kruszwica

kruszwica

kruszwica

Licznik odwiedzin

1115763
Dzisiaj
Wczoraj
Wizyt w tygodniu
Miniony tydzień
Wizyt w miesiącu
Miniony miesiąc
Suma wizyt
792
1210
10003
1077860
18442
13671
1115763
Your IP: 3.143.17.175
2024-12-22 13:53