Uczniowie klasy III, zgodnie ze swoimi kulinarnymi zainteresowaniami oraz bieżącą tematyką zajęć, wykonali w ramach edukacji technicznej kolorowe sałatki owocowe, jarzynowe, bądź mieszane. Podstawową zasadą podczas kuchennej działalności uczniów było to, aby powstałe dania były zdrowe, smaczne i wyróżniały się jesiennymi barwami. Należało zatem wybrać składniki w kolorze żółtym, zielonym lub czerwonym. Nie zabrakło więc ogórków, sałaty, rzodkiewki, papryki, owoców cytrusowych, polskich jabłek i gruszek. Wykonane sałatki prezentowały się bardzo apetycznie i smakowały wyśmienicie.
Trzecioklasiści, w związku z poznawaniem roślin zbożowych, upiekli z gotowej mieszanki chleb z ziarnami. Degustacja udała się znakomicie.
Wszystkim polecamy dania bogate w witaminy, które będą zachęcały do spożywania wyglądem i zapachem. Unikajmy kupowania gotowych potraw, przygotowujmy je sami. Korzystajmy z plonów naszych ogródków i sadów.
Smacznego!
Tekst i fot. T. Czech