Kolory jesieni w sałatkach

Uczniowie klasy III, zgodnie ze swoimi kulinarnymi zainteresowaniami oraz bieżącą tematyką zajęć, wykonali w ramach edukacji technicznej kolorowe sałatki owocowe, jarzynowe, bądź mieszane. Podstawową zasadą podczas kuchennej działalności uczniów było to, aby powstałe dania były zdrowe, smaczne i wyróżniały się jesiennymi barwami. Należało zatem wybrać składniki w kolorze żółtym, zielonym lub czerwonym. Nie zabrakło więc ogórków, sałaty, rzodkiewki, papryki, owoców cytrusowych, polskich jabłek i gruszek. Wykonane sałatki prezentowały się bardzo apetycznie i smakowały wyśmienicie.

            Trzecioklasiści, w związku z poznawaniem roślin zbożowych, upiekli z gotowej mieszanki chleb z ziarnami. Degustacja udała się znakomicie.

Wszystkim polecamy dania bogate w witaminy, które będą zachęcały do spożywania wyglądem i zapachem. Unikajmy kupowania gotowych potraw, przygotowujmy je sami. Korzystajmy z plonów naszych ogródków i sadów.

Smacznego!

  • 20191009_112633
  • 20191009_112642
  • 20191009_112650
  • 20191009_112709
  • 20191009_115316
  • 20191009_115929
  • 20191009_120154

Tekst i fot. T. Czech

Dziennik UONET+

kruszwica

Dodatkowe dni wolne

b/d

 

Drzwi Otwarte

b/d

Realizowane programy

 

kruszwica

kruszwica

kruszwica

kruszwica

kruszwica

Licznik odwiedzin

1115694
Dzisiaj
Wczoraj
Wizyt w tygodniu
Miniony tydzień
Wizyt w miesiącu
Miniony miesiąc
Suma wizyt
723
1210
9934
1077860
18373
13671
1115694
Your IP: 3.22.41.80
2024-12-22 10:39