Dnia 16.05.2017 r. uczniowie klasy III w ramach programu: „Zdrowo jem, więcej wiem!” wykonali „zdrowe” kanapki. Kierowali się przy tym, omówioną wcześniej, „Piramidą zdrowia” oraz związanymi z nią zasadami właściwej diety skierowanej do dzieci. Zatem do wykonania kanapek niektórzy uczniowie użyli pieczywa razowego lub chrupkiego. Wszystkie dzieci przyniosły do klasy i zastosowały warzywa, zarówno czerwone, jak i zielone, tj.: pomidory, rzodkiewkę, paprykę, różne rodzaje sałat, szczypiorek, ogórki, natkę pietruszki. Na kanapkach znalazła się również wędlina, seri jajko. Powstałe kanapki okazały się niezwykle kolorowei apetycznie wyglądające. Przede wszystkim jednak zawierały mnóstwo witamin niezbędnych do prawidłowego rozwoju dziecka.
Trzecioklasiści pragną zachęcić wszystkich do przyrządzania takich urozmaiconych kanapek, do regularnego spożywania warzyw i owoców, najlepiej w postaci surowej. Zachęcamy do tego, abyście samodzielnie w domu przygotowywali takie kanapki lub surówki dla całej rodziny. Da to wam wiele satysfakcji i będzie miłą niespodzianką, gdy wyręczycie mamę, np. przy szykowaniu kolacji. Może zaczniecie od Dnia Matki? Apelujemy o rezygnację z fast foodów i słodkich napojów gazowanych.
Tekst ifot. T Czech